Този вкусен пай от картофи и пиле, който се нарича още "рапур" - от френската дума за настърган картоф. Историята му датира от времето на френските колонизатори, които идват в канадско-американската област, известна като Акадия, след което са депортирани от британците през 18 век, защото не искат да приемат короната.
Необходими продукти за рапур пай:
1 пиле
2 кг картофи
1 гл. лук
1 морков
1 стрък целина
2 ч.л. сол
2 с.л .масло
Вижте още: Чудно мезе: Пълнени яйца с крем от авокадо
Начин на приготвяне:
Месото, лукът, морковът, целината и солта се слагат в студена вода и се загряват. Когато заври, варете около два часа. Прецедете течността. Почистете пилето и го нарежете на по-малки парчета.
Обелете картофите, настържете ги на ситно и изцедете излишната течност, като ги поставите в чиста кърпа и изстискате добре водата.
Към сварената супа постепенно се добавят настъргани картофи.
Разстелете половината картофи в голяма намазнена тава за печене, след това я покрийте с останалите картофи и добавете омекналото масло.
Пече се на 200 градуса за половин час, докато горната част стане златиста. След това намалете температурата на 180 градуса и печете още два часа.