Милинките са една от любимите ни закуски! Можете да поднесете милинките с айран, кисело мляко и въобше кой с каквото обича.
Необходими продукти:
700 грама брашно
1/2 кофичка кисело мляко Хармоника
1 кубче мая
200 грама сирене
2 с.л. галета
60 грама масло + още за намазване на тавата
3 яйца Хармоника
1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
В купа се слага 1/3 ч.ч. топла вода. Прибавят се захарта и натрошената мая + 1 с.л. брашно.
Замесва се и се оставя около 20 минути маята да втаса.
След това се добавя киселото мляко, сол и брашно до получаване на меко тесто (брашното се добавя по малко докато се постигне желаната мекота на тестото). То не трябва да е нито лепкаво, нито много твърдо.
След като тестото е готово се оставя да втаса около 30 минути.
От тестото се оформят 5-6 топки с еднаква големина. Всяка топка се разточва на дълга елипса и се нарязва на парчета с дължина около 30 см, дебелина 0,5 см и широчина – малко по-малко от тавата, в която ще печете.
По средата се слага от плънката с яйце и сирене и се завива на охлюв. Всяка от хапките се нарежда в намаслената тава. Милинките се оставя да втасат около 20 минути.
Маслото се загрява и в него се добавя галета и сол. Милинките се заливат с маслото.
Пекат се на 170 градуса около 20-30 минути до готовност.
Източник: merudia.bg