Бързите и хрупкави пурички са още едно безценно попадение от тетрадката с рецепти на баба. Изключително икономични са и всички необходими продукти ги има във всеки хладилник. Същевременно приготвянето им е много бързо и лесно и резултатът е изключително вкусен – изчезват още преди да са имали възможност да поизстинат.
Необходими продукти за 30-35 пурички:
1 чаена чаша масло/мас
1 чаена чаша вино
1 супена лъжица захар
брашно като за меко тесто (около 500 г)
пудра захар за овалване
сладко от малини, сини сливи или друг плод
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за маслени пурички с вино е разбиването на маслото и виното. Добре е да извадите предварително маслото от хладилника, за да омекне и да може по-лесно да го смесите с виното. По оригиналната рецепта пуричките се приготвят със свинска мас, но може да ползвате и масло, както са приготвени и пуричките на снимките. Ако приготвите сладките със свинска мас, те ще станат една идея по-пръхкави. Добавяте и захарта. Пресявате брашното и го добавяте малко по малко към винената смес, докато получите меко тесто. Необходимото количество брашно е около 500 грама. Ако не обичате да месите с ръце, можете да ползвате приставката на миксера за тесто или пък кухненския робот. Готовото тесто е меко, но и стегнат, не лепне.
Готовото тесто се разточва с точилка. Ако не ви се намира, може да я замените например с шишето от вино. Разточеното тесто се реже на правоъгълничета, в единия край се слага сладко (а може и локум) и се завиват на пурички.
Наредете готовите пурички в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато пуричките придобият леко розов цвят.
Докато се все още топли, готовите пурички се овалват в пудра захар, за да може да полепне по тях.
Източник: supichka.com