Лимонов кекс от 5 съставки, без брашно


Лимонов кекс от 5 съставки, без брашно
Снимка: iStock

Този лимонов кекс е много пухкав и мек. Има текстурата на обикновен кекс, но не съдържа брашно. Чудесна е за следобедна закуска, следобеден чай или десерт.

Необходими продукти за лимоновия кекс:

4 големи яйца, белтъците и жълтъците разделени

1 чаша (220 г) гранулирана бяла захар

2/3 чаша (100 г) картофено нишесте

2 супени лъжици лимонова кора

масло за намазване

Вижте още: Страхотен десерт: Кекс с пияни вишни

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната си до 175°C. Щедро намажете с масло вътрешността на форма за печене. Поръсете леко с картофено нишесте и изтупайте излишното. Заделете.

Разбийте на средна скорост белтъците, докато станат на пяна. Докато машината все още работи, бавно добавете 1/2 чаша захар (1 супена лъжица наведнъж). Увеличете скоростта до висока и продължете да разбивате, докато сместа стане гъста, лъскава и се образуват твърди върхове. Оставете настрана.

Добавете жълтъците и останалата 1/2 чаша захар в друга купа. Разбийте на висока скорост, докато сместа стане много гъста, удвои обема си, около 4 минути. Когато вдигнете бъркалката, сместа трябва да се стегне и да задържи формата си върху сместа за няколко секунди, преди да потъне.

Пресейте картофеното нишесте в сместа от жълтъците и разбъркайте с шпатула, докато се смеси равномерно. 

Добавете 1/3 от белтъците, като внимателно разбъркате белтъците в сместа от жълтъци с шпатула, докато се смесят. Внимавайте да не пресипете белтъците твърде бързо. Повторете със следващата 1/3 и след това с последната 1/3 от белтъците.

Поръсете лимоновата кора и внимателно я объркайте в тестото, докато се смеси равномерно. Изсипете тестото в подготвената тава и загладете горната част с шпатула.

Печете в предварително загрятата фурна за около 40 минути или докато кексът стане златисто кафяв и клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста. 

Извадете кекса от фурната и го оставете да изстине в тавата за около 20-30 минути. След това обърнете върху чиния, за да се охлади напълно. Важно е да извадите от формата след 20-30 минути и да не чакате много. Ако изчакате да изстине повече, ще започне да залепва за формата. Когато приключи охлаждането на кекса, можете да украсите с пудра захар.

Вижте още: Шоколадов кекс - БЕЗ захар и масло

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама