Този сладкиш е пълен с пресни праскови, канела, смлян джинджифил и препечени пекани – и това го прави толкова вкусен.
Необходими продукти за обърнатия сладкиш с праскови:
4 големи яйца, разделени
1/4 чаша масло, на кубчета
2/3 чаша кафява захар
1 чаена лъжичка смляна канела
1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил
3 средни праскови, обелени и нарязани (2 чаши)
1 чаша брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сол
1 чаша захар
1/4 чаша прясно мляко
2 супени лъжици масло, разтопено
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
Вижте още: Сочен сладкиш с вишни от тефтера на баба
Начин на приготвяне:
Поставете белтъците в купа; оставете ги да престоят на стайна температура 30 минути. Междувременно загрейте фурната до 190 градуса.
В тиган разтопете маслото на среден огън. Прибавете кафявата захар, канелата и джинджифила. Бъркайте, докато се образува карамел. Свалете от огъня.
Пресипете карамела в тавичка и отгоре подредете нарязаните праскови.
В купа смесете брашното, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте жълтъците до леко сгъстяване. Постепенно добавете захарта, като разбивате на висока скорост, докато стане гъста и придобие лимонов цвят. Прибавете млякото, разтопеното масло (2 с.л) и ванилията, разбийте. Пресипете в брашнената смес и разбъркайте.
С чисти бъркалки разбийте белтъците на средна степен, докато станат твърди, но не сухи; постепенно прибавете в тестото. Изсипете в тавичката. Печете, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста, около 30 минути.
Охладете 10 минути, преди да обърнете сладкиша върху чиния за сервиране.
Вижте още: Пухкав и лесен сладкиш с пресни кайсии