Летен десерт: Обърнат сладкиш с праскови


Летен десерт: Обърнат сладкиш с праскови
Снимка: iStock

Този сладкиш е пълен с пресни праскови, канела, смлян джинджифил и препечени пекани – и това го прави толкова вкусен.

Необходими продукти за обърнатия сладкиш с праскови:

4 големи яйца, разделени

1/4 чаша масло, на кубчета

2/3 чаша кафява захар

1 чаена лъжичка смляна канела

1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил

3 средни праскови, обелени и нарязани (2 чаши)

1 чаша брашно 

1 чаена лъжичка бакпулвер

1/4 чаена лъжичка сол

1 чаша захар

1/4 чаша прясно мляко

2 супени лъжици масло, разтопено

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

Вижте още: Сочен сладкиш с вишни от тефтера на баба

Начин на приготвяне:

Поставете белтъците в купа; оставете ги да престоят на стайна температура 30 минути. Междувременно загрейте фурната до 190 градуса.

В тиган разтопете маслото на среден огън. Прибавете кафявата захар, канелата и джинджифила. Бъркайте, докато се образува карамел. Свалете от огъня.

Пресипете карамела в тавичка и отгоре подредете нарязаните праскови.

В купа смесете брашното, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте жълтъците до леко сгъстяване. Постепенно добавете захарта, като разбивате на висока скорост, докато стане гъста и придобие лимонов цвят. Прибавете млякото, разтопеното масло (2 с.л) и ванилията, разбийте. Пресипете в брашнената смес и разбъркайте.

С чисти бъркалки разбийте белтъците на средна степен, докато станат твърди, но не сухи; постепенно прибавете в тестото. Изсипете в тавичката. Печете, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста, около 30 минути.

Охладете 10 минути, преди да обърнете сладкиша върху чиния за сервиране. 

Вижте още:  Пухкав и лесен сладкиш с пресни кайсии

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама