Лесна вита баклава


Лесна вита баклава

Насладете се на тази фантастична орехова баклава. Прави се лесно като детска игра. Необходима ви е само една по-тънка пръчка или по-тънка точилчица.

Необходими продукти:

1 пакет фини точени кори 

2 ч.ч. сурови, смлени орехи

2 ч.л. канела

125 г. краве масло

за сиропа:

2 и 1/2 ч.ч. захар

1 и 1/2 ч.ч. вода

сокът от половин лимон

Начин на приготвяне: 

Почистете и смелете орехите на ситно. Разбъркайте ги в купа заедно с канелата.

Стопете маслото на бавен огън на котлона.

Загрейте фурната на 170 градуса.

Разтворете фините кори на работния ви плот. Без да ги разделяте, поръсете една от корите с ореховата плънка до средата на кората.

Сложете пръчката на късата страна на кората и завийте с нея руло от две кори.С две ръце започнете да набръчквате рулото от краищата, към центъра, като внимавате да не разкъсвате корите.

Когато го набръчкате изтеглете пръчката от единия край и прехвърлете рулото в намазана с масло тавичка. Аз ползвам за целта дъното на електрическата ми тенджера. По същия начин навийте и останалите рула. Залейте подредената баклава с разтопеното масло и печете 30-35 минути на загрята фурна на 170 градуса, докато добие карамелен цвят.

Оставете я напълно да изстине.

През това време пригответе сиропа.

Сложете на котлона да кипне смес от захар и вода. Щом кипне, оставете да поври 5 минути, след което добавете лимоновия сок. Залейте баклавата. Може сиропът да ви се стори много, но повярвайте ми, за едно денонощие ще го "изпие".

Не забравяйте правилото - СТУДЕНАТА баклава се залива с ГОРЕЩИЯ сироп.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама