Предлагаме ви една рецепта за сладкиш с ябълки, който е подходящ при постене или за вегетарианци.
Необходими продукти:
1 кг ябълки - настъргани на едро ренде
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. олио
4 с.л. белени слънчогледови семки
4 с.л. стафиди
настъргана кора от един лимон
сокът от половин лимон
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 170 градуса с обдухване или на 180 градуса (функция на печене: отгоре и отдолу).
Настърганите ябълки се смесват с лимоновия сок, кората от лимон, семките, половината чаша захар, стафидите и олиото. Сместа се разделя на 3 равни части.
В купа се смесват брашното, останалата захар, гриса и канелата. Сместа се разделят на 3 равни части.
В тавичка за печене с диаметър около 20-25 см се слага хартия за печене и се намазва с малко олио. Отгоре се изсипва едната част от брашнената смес. Върху нея се разпределя 1/3 от ябълковата смес. Повтаря се отново пласт с брашно и пласт ябълки - така докато свършат и двете смеси. Най-горният пласт трябва да е от ябълки. Пече се около час в предварително загрята фурна.
Източник: sundaybakeclub.com