Някои галено ги наричат „клопсчета“, но на практика това е рецепта за кьонигсберски кюфтенца, които се предлагат в Германия. Истината е, че на пръв поглед нито аншоата, нито каперсите ги свързвам с немската кухня, но резултатът е приятен и ви препоръчвам да пробвате тази рецепта за немските кюфтета.
Необходими продукти:
600 грама кайма телешка
4 филета аншоа
2 глави стар лук
1 филия хляб стар
2 броя яйце
5-6 стръка магданоз
1 ч.л. горчица
черен пипер на вкус
200 мл прясно мляко
50 грама масло
2 броя дафинов лист
1 с.л. каперси
5 зърна бахар
150 мл бяло вино
2 с.л. лимонов сок прясно изцеден
сол на вкус
2 ч.ч. зеленчуков бульон
75 грама брашно
Начин на приготвяне:
Аншоата се нарязва на ситно и заедно с 1 глава нарязан лук и 1 яйце се прибавят към каймата. Прибавя се сол, смлян черен пипер (на вкус), магданоз, накиснатия и отцеден хляб и горчицата.
Оформят се малки кюфтенца. През това време зелечнуковият бульон се загрява, в него се слага една цяла глава лук, дафиновия лист, бахара, черен пипер на зърна, малко сол и виното. Щом заври, котлонът се намаля и се пускат кюфтенцата. (ако сместа ври – възможно е кюфтетата да се разпаднат, затова трябва огънят да е слаб).
Кюфтенцата се оставят в бульона около 20-25 минути.
Маслото се разтопява и в него се запържва около 75 грама брашно. Постепенно се прибавя млякото с 1 разбит жълтък в него и прецедения бульон от кюфтетата. Добавя се лимоновият сок и каперсите и след това се слагат кюфтенцата.
Източник: merudia.bg