Класика: Пиле с ориз


Класика: Пиле с ориз
Снимка: iStock

В студените дни най-добрият начин да стоплите тялото и душата си, е с това пиле  с ориз по бабина рецепта.

Необходими продукти за пиле с ориз:

1.5 кг пиле

400 г ориз

1 бр. моркови

1 бр. чушки

2 глави лук

сол - на вкус

краве масло - 40 г

черен пипер - 10 зърна + смлян на вкус

40 мл за пържене олио

Вижте още: Не сте яли по-вкусен зелен фасул

Начин на приготвяне:

Разфасовайте цялото пиле на части, отделяйки бутчетата, бялото месце и крилцата. Оставете гръбната цял.

Хубаво измийте частите и ги сложете в тенджера с вода. Добавете сол - 1 ч.л. на литър вода.

Оставете да заври, премахвайки образувалата се пяна. Накълцайте едната глава лук на дребно и я сложете в тенджерата. Добавете моркова и чушката, както и зрънцата черен пипер. Сварете пилето до полуготово състояние.

Докато това стане, обърнете внимание на ориза. Изплакнете в няколко води, накрая го оставете за известно време в дълбока купа с малко сол вътре.

Накълцайте другата глава лук на дребно. Запържете в тиган за малко и добавете ориза. Гответе 3-4 мин.

Пригответе си удобна тава, в която ще печете пилето с ориз. Разпредете първо ориза, а после и пилешкото месо (без гръбнака, него използвайте за друго ястие, например пилешка супа).

В същата купа, в която бяхте накиснали ориза, сипете от пилешки бульон от тенджерата. Направете го общо три пъти. Изсипете в тавата.

Сложете сол и печете ориза на фурна на 180 градуса за 40 минути или до готовност. Когато сочното пиле с ориз е готово, извадете тавата и я покрийте с кърпа за 10-15 мин.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама