Въпреки че изглежда доста сложна, тази торта се прави много лесно. Блатовете се пекат за кратко, около 4-5 минути, защото са тънки и изобщо не отнема много време, а е много вкусна. Най-важното е да се охлади за една нощ, за да се смесят вкусовете и кремовото тесто да омекне.
Необходими продукти за торта Медовик:
За блата:
160 г захар
60 г масло
125 г мед
3 яйца
1 ч. л сода бикарбонат
590 г брашно
За крема:
200 г сладка сметана
550 г заквасена сметана
200 г маскарпоне или крема сирене
150 г пудра захар
1 ч. л екстракт от ванилия
Вижте още: За начинаещи: Шоколадов чийзкейк без печене
Начин на приготвяне:
Сложете захарта, маслото и меда в тенджера. Загрейте на среден огън, докато започне да кипи. Добавете сода за хляб и разбъркайте, сместа ще започне да се пени от реакцията със содата за хляб. Намалете температурата и бъркайте през цялото време 5-6 минути, докато сместа придобие приятен карамелен цвят. Оставете да се охлади за 10 минути. Добавете яйцата и разбъркайте. Замесете тесто с брашното и го разделете на 10 топки. Поставете ги в хладилник покрити с фолио да се охладят за около 1 час.
Загрейте фурната на 180 градуса по Целзий. Нарежете всяка топка тесто на кръг с диаметър 20 см. Оставете излишното тесто отстрани да се изпече. Всеки слой се пече по 4 минути. Тестото трябва да е напълно охладено преди нанасяне на крема. Разбийте сладката сметана, но не много.
В друга купа разбийте останалите съставки за крема. Добавете сладката сметана и разбийте, докато се смесят добре.
Смелете останалото тесто в кухненски робот.
Върху всеки блат се слагат по 2,3 супени лъжици от крема. Напълнете тортата отвън с останалия крем. Покрийте тортата с трохите от тестото.
Охладете за една нощ преди сервиране.