Днес ви представяме една класическа рецепта, с която буквално ще вземете акъла на гостите си. Макар че изглежда доста люто, Чили кон карне е ястие, което никога не може да приберете в хладилника, защото сервирано веднъж, се изяжда веднага.
Необходими продукти за Чили кон карне:
1 голяма глава лук
1 червена чушка
2 скилидки чесън
1 супена лъжица масло
1 препълнена ч. л. лют червен пипер на прах
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. смлян кимион
500 г телешка кайма
1 кубче телешки бульон
400 г консерва нарязани домати
½ чаена лъжичка сушена майорана
1 чаена лъжичка захар
2 супени лъжици доматено пюре
410 г консерва червен боб
обикновен сварен дългозърнест
ориз - за сервиране
заквасена сметана - за сервиране
Вижте още: Качамак по рецепта от тефтера на баба
Начин на приготвяне:
Нарежете 1 голяма глава лук на малки кубчета, около 5 мм квадратни. Нарежете червената чушка на кубчета, а след това и 2 скилидки чесън на ситно. Сложете тигана си на котлона на умерен огън. Добавете 1 супена лъжица олио и оставете за 1-2 минути, докато се сгорещи. Сложете тигана си на котлона на умерен котлон. Добавете 1 супена лъжица олио и оставете за 1-2 минути, докато се сгорещи. Запържете лука, докато стане леко полупрозрачен.
Добавете чесън, червен пипер, 1 супена лъжица лют червен пипер на прах, 1 чаена лъжичка червен пипер и 1 чаена лъжичка смлян кимион. Разбъркайте добре, след което го оставете да къкри още 5 минути, като разбърквате от време на време.
Увеличете котлона малко, добавете месото в тигана и го натрошете с лъжица или шпатула и го запържете до пълна готовност. Натрошете 1 кубче телешки бульон в 300 мл гореща вода. Изсипете това в тавата с каймата.
Добавете консервата с 400 г нарязани домати и ½ чаена лъжичка сушена майорана, 1 чаена лъжичка захар и добавете малко сол и черен пипер. Прибавете около 2 с. л. доматено пюре и разбъркайте добре соса. Задушете леко. Оставете всичко да заври, разбъркайте добре и сложете капак на тигана. Намалете котлона, докато леко шупне, и оставете за 20 минути. След леко задушаване пикантната смес от каймата трябва да изглежда гъста и сочна.
Отцедете и изплакнете консерва от 410 г червен боб в сито и ги разбъркайте в тенджерата с лют червен пипер. Оставете да заври отново и леко бъркайте без капак за още 10 минути, като добавите още малко вода, ако изглежда прекалено сухо. Сега поставете капака, изключете котлона и оставете чилито да престои 10 минути преди сервиране. Това е наистина важно, тъй като позволява на вкусовете да се смесят. Сервирайте със заквасена сметана и обикновен сварен дългозърнест ориз.