Класическа рецепта за Чили кон карне


Класическа рецепта за Чили кон карне
Снимка: Istock

Днес ви представяме една класическа рецепта, с която буквално ще вземете акъла на гостите си. Макар че изглежда доста люто, Чили кон карне е ястие, което никога не може да приберете в хладилника, защото сервирано веднъж, се изяжда веднага.

Необходими продукти за Чили кон карне:

1 голяма глава лук

1 червена чушка

2 скилидки чесън

1 супена лъжица масло

1 препълнена ч. л. лют червен пипер на прах

1 ч. л. червен пипер

1 ч. л. смлян кимион

500 г телешка кайма

1 кубче телешки бульон

400 г консерва нарязани домати

½ чаена лъжичка сушена майорана

1 чаена лъжичка захар

2 супени лъжици доматено пюре

410 г консерва червен боб

обикновен сварен дългозърнест

ориз - за ​​сервиране

заквасена сметана - за сервиране

Вижте още: Качамак по рецепта от тефтера на баба

Начин на приготвяне:

Нарежете 1 голяма глава лук на малки кубчета, около 5 мм квадратни. Нарежете червената чушка на кубчета, а след това и 2 скилидки чесън на ситно. Сложете тигана си на котлона на умерен огън. Добавете 1 супена лъжица олио и оставете за 1-2 минути, докато се сгорещи. Сложете тигана си на котлона на умерен котлон. Добавете 1 супена лъжица олио и оставете за 1-2 минути, докато се сгорещи. Запържете лука, докато стане леко полупрозрачен.

Добавете чесън, червен пипер, 1 супена лъжица лют червен пипер на прах, 1 чаена лъжичка червен пипер и 1 чаена лъжичка смлян кимион. Разбъркайте добре, след което го оставете да къкри още 5 минути, като разбърквате от време на време.

Увеличете котлона малко, добавете месото в тигана и го натрошете с лъжица или шпатула и го запържете до пълна готовност. Натрошете 1 кубче телешки бульон в 300 мл гореща вода. Изсипете това в тавата с каймата.

Добавете консервата с 400 г нарязани домати и ½ чаена лъжичка сушена майорана, 1 чаена лъжичка захар и добавете малко сол и черен пипер. Прибавете около 2 с. л. доматено пюре и разбъркайте добре соса. Задушете леко. Оставете всичко да заври, разбъркайте добре и сложете капак на тигана. Намалете котлона, докато леко шупне, и оставете за 20 минути. След леко задушаване пикантната смес от каймата трябва да изглежда гъста и сочна.

Отцедете и изплакнете консерва от 410 г червен боб в сито и ги разбъркайте в тенджерата с лют червен пипер. Оставете да заври отново и леко бъркайте без капак за още 10 минути, като добавите още малко вода, ако изглежда прекалено сухо. Сега поставете капака, изключете котлона и оставете чилито да престои 10 минути преди сервиране. Това е наистина важно, тъй като позволява на вкусовете да се смесят. Сервирайте със заквасена сметана и обикновен сварен дългозърнест ориз.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама