Ястието произхожда от Франция и се състои от тънко нарязани картофи в заквасена сметана и чесън, с добавка на индийско орехче.
Необходими продукти за огретен:
1 глава лук
1 килограм картофи
1 цяло индийско орехче, за настъргване
2 скилидки чесън
300 мл заквасена сметана
75 г пармезан
2 пресни дафинови листа
½ връзка пресен розмарин, мащерка и градински чай (10 г)
щипка морска сол и черен пипер
Вижте още: Рибен пай по рецепта на Джейми Оливър
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. За да приготвите съставките, обелете и нарежете наполовина лука, а картофите измийте и нарежете на тънки филийки. Поставете картофите и лука в голяма тава за печене и подправете с щипка морска сол и черен пипер.
След това настържете малко индийско орехче и смачкайте необелени скилидки чесън, преди да ги залеете със сметаната за готвене.
Сега настържете на ситно пармезана. Добавете дафинов лист, билки и две супени лъжици зехтин. Всичко се разбърква и се слага във фурната. Налейте 300 мл вряща вода в купата, покрийте добре с фолио и оставете на огъня за пет минути. Отстранете фолиото и отгоре настържете пармезан на ситно. Останалите стръкчета мащерка намажете с олио, поръсете ги отгоре и ги сложете във фурната на горния рафт да се пекат за 30 минути или докато се зачервят и хубаво се запечатат.