Eдин сезонен и много вкусен, зеленчуков киш. Продуктите са съвсем обикновени и лесно достъпни, а резултатът прекрасен
Необходими продукти:
200 г брашно
125 г масло
2 яйца
1/2 ч.л. сол
3 с.л. хладка вода
продукти за плънката:
400 г праз лук
2 моркова
3 скилидки чесън
50 мл. зехтин
50 г масло
100 г пресен спанак
200 мл. готварска сметана за готвене
1 яйце
150 кашкавал
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
В купа смесете брашното и нарязано на малки кубчета, студено масло. Добавете яйцата, солта и хладката вода и започнете да претривате с ръце и да го месите, докато получите тесто. Покрийте го с фолио и го охладете за 30 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Обелете праз лука и го нарежете на ситно. Обелете и нарежете чесъна и морковите на ситно.
Задушете ги в зехтина, докато омекнат. Добавете маслото и измит и нарязан, пресен спанак. Задушете за няколко минути и долейте разбити сметаната с яйцето. Редуцирайте сместа за 10тина минути, подправете с черен пипер и сол и настържете кашкавал. Разбъркайте добре и оставете леко да изстине.
Извадете и разточете тестото. Поставете го на дъното на формата за печене. Леко го надупчете и излейте плънката в него. Заравнете добре. Печете киша 40-50 минути на загрята фурна.
Източник: vkusnoteka.bg