Затова колко е полезна копривата слушаме от години. Затова колко е полезна киноата научихме скоро. Но колко е вкусна комбинацията на коприва и киноа не можем и да предположим! Рецептата за киноа с коприва е бърза и лесна, освен това вкусовете им се допълват чудесно.
Необходими продукти:
300 грама коприва
1 чаена чаша киноа
2 стръка пресен чесън
4 стръка пресен лук
1 супена лъжица сух джоджен
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за киноа с коприва е подготовката на продуктите. Както винаги, когато приготвяте киноа, е добре предварително да я накиснете, за да уври по-бързо, тъй че първо измивате киноата, след което я заливате с топла вода и я оставяте на страна.
За да можете да обработите по-лесно копривата, която когато е сурова пари, я заливате с вряща вода, след което веднага изливате водата. Така копривата става много по-лесна за обработка. Почиствате и нарязвате копривата на дребно. Почиствате и нарязвате и лука и чесъна на ситно. Ако нямате под ръка пресни чесън и лук, то може да ползвате и стари - 3-4 скилидки стар чесън и 1 малка глава стар лук.
В 3-4 супени лъжици сгорещено олио в дълбок тиган или тенджера изсипвате нарязаните на дребно лук и чесън и разбърквате за 1-2 минути, след което добавяте отцедената от водата киноа, копривата, ½ чаена лъжица сол и 3 чаени чаши вода и оставяте да ври, най-добре под капак. След 10 минути добавяте и джоджена. След още около 15 минути ястието трябва да е готово. Имайте предвид, че ако не сте накисвали киноата предварително, ястието ще трябва да поври малко повече и ще е нужна малко повече вода. Киноата е сварена, когато сърцевината на малките зрънца е станала прозрачна, а белите кръгчета на зрънцата са се поразкъсали.
Източник: supichka.com