Детски спомени...
Необходими продукти:
200 мл прясно мляко, хладко
1/2 прясна мая
1 яйце (белтъкът се отделя за намазване)
щипка сол
1/2 ч. ч. брашно от лимец
2 1/2-3 ч. ч. бяло брашно
4 с. л. захар
1 ч. л. ванилов екстракт
3 с. л. зехтин
локум
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в прясното мляко.
Добавят се солта, захарта, зехтинът, ванилията и леко разбитият с вилица жълтък. Разбъркват се до смесване.
Постепенно се добавя брашното, като първо се прибавя лимецовото, после бялото, докато се получи нелепнещо тесто.
Слага се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема. Втасалото тесто се премесва, разделя се на 12-14 топки.
Всяка се оформя на елипса, разточва се, слага се кубче локум и се завива на кифличка.
Редят се в тава, върху пекарска хартия, и се оставят да втасат втори път за половин час.
Намазват се с разбития белтък и се пекат на 190 градуса до златисто.
Още топли се поръсват с пудра захар.
Източник: hihonas.blogspot.com