Тези вкусни дребни сладки изкушения, пълни с домашен крем, ви пренасят в детството, където бяха едни от най-любимите ни десерти. Трудоемки, изискващи време и умения, преди те не са се приготвяли просто така – за всеки ден, а по поводи и големи празници. Днес не е необходимо да чакате специален повод, за да си ги направите.
Необходими продукти за фунийките:
за тестото:
2 яйца
6 чаши брашно
щипка сол
1 ч. л. сода бикарбонат
340 г масло, разтопено и на стайна температура
3/4 чаша захар
1 чаша мляко (стайна температура)
1-2 с. л. разтопено масло за намазване
по желание - белтък за намазване преди печене
за крема:
4 жълтъка
4 чаши мляко
1 чаша захар
4 с.л брашно
1 ч.л. екстракт от ванилия
220 г меко масло
Вижте още: Трябват ви само 4 съставки за този сладък салам с бадеми
Начин на приготвяне:
на крема
Препоръчваме да започнете с крема, тъй като трябва да се охлади, преди да го използвате.
В тенджера смесете млякото и половината от захарта и се оставете да заври. Намалете топлината до средна. В голяма купа разбийте с миксер жълтъците и останалата захар до побеляване. Добавете брашното и разбъркайте добре. Добавете 1 чаша горещо мляко и внимателно разбъркайте. Постепенно добавете сместа към останалото горещо мляко, като непрекъснато разбърквате, докато се сгъсти (за около 5 минути). Добавете маслото и екстракта от ванилия, разбъркайте добре, отстранете от котлона и оставете на страна да изстине.
Вижте още: Страхотен десерт: Класически ябълков пай
на фунийките
В купа разбийте с миксер яйцата със захарта, след това добавете млякото и маслото. Пресейте брашното с бакпулвера и солта и смесете с течните съставки. Месете на ниска скорост за 5 минути. Разбира се, можете да замесите тестото на ръка, използването на миксер е малко по-лесно.
Разделете тестото на две части. С точилка разточете двете части на правоъгълници с дебелина 5 мм (приблизителният размер на всеки правоъгълник трябва да бъде 50 см дължина и 30 см ширина). Нарежете 2-сантиметрови ивици от тестото по дължина, като използвате нож за сладкиши или пица. Намажете с масло металните форми за фунийки и навийте всяка ивица, започвайки от върха на формата, припокривайки се слоевете леко, за да покрият почти формата.
Застелете тава с хартия за печете и поставете фунийките, по желание можете да ги намажете с разбит белтък. Печете до златисто или около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Оставете ги да се охладят за 5 минути и извадете фунийките от формите. Поставете върху решетка за охлаждане и ги оставете да изстинат напълно.
пълнене
Напълнете шприца с яйчен крем и напълнете всяка фунийка. Можете да използвате кръгъл или звездообразен накрайник.
Фунийките трябва да поемат влагата от крема и да омекнат, затова препоръчваме да се консумират след 24 часа.