Това е един сладкиш от бабината тетрадка с рецепти.
Необходими продукти:
1 ч.ч. = 250 мл
1 ч.ч. кисело мляко
2 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1равна ч.л. сода + 1 ч.л. оцет
1 1/2 ч.ч. брашно
5 с.л. какао
за глазурата:
около 80 гр масло
2 к.ч. захар
4 с.л. вода
6 с.л. прясно мляко
4 с.л. какао
1 равна с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете дъното и стените на правоъгълна тава с мазнина и застелете дъното с хартия за печене.
Разбийте леко яйцата с телена бъркалка. Прибавете киселото мляко и олиото и бъркайте до хомогенност. Добавете захарта и разбъркайте.
В малка чашка смесете содата и оцета, след като содата шупне, прибавете и нея към сместа.
Пресейте брашното, смесете го с какаото и прибавете брашняната към яйчената смес. Разбъркайте с бъркалката, но не преразбивайте тестото, бъркайте само докато брашното се поеме и сместа стане хомогенна.
Изсипете тестото в тавичката, загладете и пъхнете във фурната. Печете, докато дървено шишче забодено в сладкиша излезе чисто, без полепнали трохи.
След като сладкиша е опечен, извадете го от фурната и оставете да изстива, както е в тавата.
В тенджерка сложете маслото за глазурата, млякото, водата, захарта и какаото. загрейте на котлона и оставете да поври на тих огън, няколко минути при непрекъснато разбъркване. Поръсете 1 равна с.л. брашно, като разбивате с телената бъркалка, за да не стане на бучици. Когато сместа вече е хомогенна и започне леко да се сгъстява, оттеглете от котлона.
Набодете сладкиша на доста места с дървено шишче или клечка за зъби. Когато сладкиша и глазурата изстинат, така че да не са горещи, а само топли, полейте сладкиша с глазурата и оставете напълно да изстине.
Когато сладкиша изстине напълно, нарежете на квадрати.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com