Качамакът се приготвя от царевичен грис или едро смляно царевично брашно. Ястието е подобно на италианската полента и на румънската мамалига. Ето как най-често се приготвя в България.
Необходими продукти:
1 кг царевично брашно
3 л вода
малко сол
600 гр натрошено сирене
200 гр краве масло
100 гр сланина
червен пипер
Начин на приготвяне:
Във вряща вода се слага солта и се изсипва наведнъж брашното, като в средата му с помощта на точилка се прави дупка, през която да излиза парата. След като ври 1 1/2 часа, качамакът се сваля от огъня и се бърка с точилка, докато започне да се отлепва от съда. Изсипва се в широк съд, разстила се на равномерен пласт и се поръсва с натрошеното сирене и разтопеното масло. Отгоре се прибавят запържените до златисто пръжки от сланината. Поръсвате с червен пипер.