Наближава Голяма Задушница, когато се ходи на гробища, прелива се с вино и вода, подава се жито и храна за покой на починалите близки. Ето как да си направите жито.
Необходими съставки:
500 грама жито
1 чаена чаша смлени орехи
500 грама смлени обикновени бисквити
Настъргана кора от един лимон
1 чаена чаша пудра захар
Начин на приготвяне:
Накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа, най-добре за една нощ. След като житото се е накиснало добре, се вари във вода, която го покрива с 1-2 пръста на тих огън за около 10 минути до омекване. По време на варенето разбърквайте внимателно. След като се свари, житото се отцежда от водата и се изсипва и разстила върху памучна кърпа на тънък пласт. За да се отцеди от водата и да изстине.
Междувременно настъргвате лимона, смилате орехите, както и бисквитите. Може да замените бисквитите с галета. След като житото е изстинало, го изсипвате в голям съд, разбърквате го с останалите съставките без пудрата захар.
Разпределяте житото или в отделни чашки, или го сложете в голяма чиния и поръсвате обилно пудра захар на дебел слой.
Източник: supichka.com