Пикантно, но не прекалено. С изискан вкус. На румънски се нарича "Dulceață de ardei iute", конфитюр от люти чушки, който с характерния си червен цвят печели окото, а след това и небцето.
Необходими продукти за конфитюр от люти чушки:
1 кг пресни люти чушки
1 кг червени чушки
500 мл бял оцет
1 кг кафява захар
1 чаена лъжичка сол
Вижте още: Разкошен десерт: Карамелизирани круши със синьо сирене
Начин на приготвяне:
Почистете чушките и ги нарежете на две части. С помощта на лъжица отстранете вътрешната част заедно със семките. Направете същото и с лютите чушките и нарежете всички на парчета, сложете ги в купа.
Добавете чушките, докато сместа стане на ситно.
Сложете сместа в тигана, добавете кафява захар, сол и бял оцет. Разбъркайте добре и оставете сместа да престои тридесет минути. Сложете тигана на котлона, на средна температура, за около час и половина. Разбърквайте от време на време, внимавайте да не залепне.
Трябва да е желатиново. Когато е готово, разсипете горещото сладко в стерилизирани буркани и ги затворете с подходяща капачка.