Испанска тортиля - една обичана класика от испанската кухня. В най-базисния си вариант представлява омлет с картофи и лук. Популярен е като Tortilla de Patatas или Tortilla Espanola. В Испания се предлага в много вариации. Една от най-популярните е с добавка на пикантен, испански салам Чоризо Иберико. Чоризо е деликатесен салам от кълцано свинско месо от породата Иберийско прасе, с чесън и пикантен червен пипер.
Необходими продукти:
5 големи картофа
1 малка глава лук
3 броя гъби печурка
половин червена чушка
половин зелена чушка
100 г пикантен испански салам Чоризо Иберико
5 яйца
зехтин
черен пипер
сол
пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета, с дебелина около 2 мм. Загрейте тиган, като нелеете зехтин, който да покрие дъното на съда и изпържете за по 2-3 минути картофите на няколко пъти. Необходимо е да омекнат, без да покафеняват прекалено много. Отцедете с решетъчна лъжица и ги оставете в купа да изстинат добре.
Прецедете останалата мазнина, като запазете част от нея в тигана за зеленчуците.
Нарежете лука на полумесеци, гъбите на парчета, половината от Чоризото на парчета и двете чушки на фини ленти.
Задушете ги до омекване в тигана. Охладете ги добре.
В дълбока купа разбийте яйцата с тел. Сложете вътре картофите и ги оставете да постоят така около 10 минути, за да се напоят добре. Добавете задушените зеленчуци и Чоризото и внимателно разклатете и разбъркайте с вилица, като внимавате да не разкъсвате картофките. Поръсете със сол и черен пипер.
Почистете тигана. Загрейте малко от останалата мазнина в него и изсипете яйчено-картофената смес. Бързо разпределете всичко равномерно в тигана. Намалете котлона на средна степен и гответе тортията, с често разклащане, за да не захване отдолу, докато видите, че е изпечена от долната страна.
Прокарвайте шпатула по ръба. Когато се уверите, че се е изпекла отдолу, прокарайте, ако е необходимо няколко пъти шпатулата от всички страни, за да сте сигурни, че добре се е отлепила от дъното на тигана. Вземете чиния с диаметър по-голям от диаметъра на съда, сложете си ръкохватки, хванете двата съда и бързо и рязко обърнете тортията в чинията. След това лекичко я приплъзнете обратно в тигана.
Гответе тортията и от другата страна, докато се изпече, след това отново прекарайте шпатула и може да я обърнете още веднъж по съшия начин с чинията. На финала подредете резени Чоризо на повърхността.
Изключете котлона и внимателно я приплъзнете в голямата чиния. Поръсете с нарязан, пресен магданоз.
Източник: vkusnoteka.bg