Предлагаме ви рецептата за един много лесен сладкиш, който е идеален за следобедно кафе или чай.
Необходими продукти за сладкиша с овесени ядки и ябълки:
220 г овесени ядки (приблизително 2 чаши)
2 големи яйца
1 пасиран банан
½ чаена лъжичка ванилов екстракт
2 големи ябълки, нарязани
лимонов сок (за да предотвратите покафеняване)
80 г сушени боровинки
80 г филирани бадеми
масло (за намазняване на формата за печене)
Вижте още: Ябълков сладкиш с грис, който трябва да приготвите
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната си до 180°C, за да сте сигурни, че овесеният сладкиш ще се изпече равномерно.
Намажете леко форма за печене с масло, за да не залепне. Това ще улесни изваждането на изпеченият десерт, след като е изпечен.
Нарежете ябълките на тънки филийки или на хапки. Поръсете ги с малко лимонов сок, за да не покафенеят, докато приготвяте останалите съставки.
В голяма купа разбийте заедно яйцата и ваниловия екстракт. Намачкайте банана и го добавете към яйчената смес. Разбъркайте добре, за да се комбинират.
Добавете овесените ядки, сушените боровинки и филираните бадеми към мокрите съставки. Разбъркайте всичко заедно, докато се комбинира добре.
Внимателно добавете нарязаните ябълки, като се уверите, че са равномерно разпределени в сместа от овесени ядки. Изсипете цялата смес в намаслената форма за печене.
Печете в предварително загрятата фурна за 40 минути или докато горната част стане златистокафява и клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.