Един от десертите, които се правят най-лесно са кексовете. Стават супер лесно и не изискват много продукти. Този не съдържа млечни продукти, така че е подходящ за всички хора, които имат непоносимост към лактозата или избягват храни със съдържание на мляко.
Необходими продукти:
4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
300 г захар
200 мл газирана вода
100 мл олио
3 ч.ч. брашно
6 г бакпулвер
2 с.л какао + 2 с.л. водаНачин на приготвяне:
Разделете жълтъците от белтъците. Важно условие е яйцата да са на стайна температура и купата, и бъркалките, в която ще разбивате белтъците, да е идеално суха.
Разбийте белтъците заедно със захарта на сняг. Слагайте захарта постепенно докато се разбият добре. Добавете жълтъците към сместа и разбъркайте. Добавете след това газираната вода, олиото и разбъркайте отново. Накрая прибавете брашното, което предварително сте пресяли с бакпулвера. Разбийте.
В друга купа отделете 1/4 от сместа и добавете какаото. Прибавете 2 с.л. газирана вода, тъй като след добавянето на какаото тази смес ще стане по-гъста. Разбъркайте добре с телена бъркалка и оставете настрана.
Подгответе формата. Намажете я с олио и посипете леко с брашно. Изтупайте излишното количество.
За да направите шарката, сложете първо от основната смес във формата. След което изсипете 2-4 с. л. от какаовата смес върху основната, след това отново бялата смес и така редувайте докато и двете смеси свършат. Важно е да слагате на едно и също място.
Загрейте фурната на 180 С на горен и долен реотан. Печете до зачервяване и суха клечка.
Оставете да изстине извън фурната за около 20-30 минути, обърнете формата и отделете внимателно от съда. Нарежете няколко прекрасни парчета, на които да им се насладите.
Украсете с разтопен шоколад на водна баня, в който сте добавили 1 с. л олио и декорирайте с пресни плодове според сезона.
Автор: Даниела Динева, cooks-and-bakes.com