Хрупкав и нежен десерт: Милфьой


Хрупкав и нежен десерт: Милфьой
Снимка: iStock

Милфьой е класически десерт, който се състои от хрупкави блатове и пухкав крем, който е наслада за небцето.

Необходими продукти за милфьой:

400 г бутер тесто

2 чаени чаши (470 мл) топло пълномаслено прясно мляко

3 жълтъка

1/3 чаена чаша (65 г) захар + 2 супени лъжици за блатовете

1/4 чаена чаша (30 г) царевично нишесте или брашно

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

1 1/4 чаена чаша (300 мл) сметана за разбиване

Вижте още: Лесен десерт: Печени ябълки със сладолед

Начин на приготвяне:

За блатовете:

Готовото бутер тесто се разточва върху тава, покрита с хартия за печене. Надупчете тестото с вилица, до ръбовете. Поръсете с 2 супени лъжици захар. Покрийте с друг лист пергаментова хартия и отгоре сложете празен лист за печене. Печете в предварително загрята фурна 190 градуса за 20 минути. Отстранете листа за печене и хартията отгоре и печете още 5 минути или до светло златисто отгоре. Оставете да изстине.

За яйчения крем:

Млякото се загрява до горещо, но без да завира. Може да затоплите в микровълнова или в малка тенджера на котлона. В друга тенджерка добавете жълтъците, захарта и царевичното нишесте. Разбийте добре, докато стане светло и пухкаво. Добавете малко от горещото прясно мляко и разбийте още малко. Добавете останалото мляко, докато разбивате. Поставете тенджерката на среден огън и оставете да заври бавно, като бъркате непрекъснато. Кремът ще се сгъсти, затова внимавайте да не залепне за дъното. Добавете екстракта от ванилия, намалете огъня, когато започне да бълбука и гответе още една-две минути, като разбърквате, докато достигне желаната гъстота. Прехвърлете крема в стъклена купа, покрийте с найлоново фолио. Пластмасата трябва да докосва крема, така че няма да създаде "кожа. Оставете да се охлади до стайна температура и охладете.

Сметаната се разбива на твърди върхове. Прибавете студения крем и бъркайте, докато стане гладък. Разпределете крема в два плика и оставете в хладилник за поне половин час или до готовност за сглобяване на десерта.

Сглобяване:

Нарежете изпечения блат на три равни части (около 12x23 см всяка). Изрежете отвор от края на торбичките. Изсипете половината крем върху един от листовете бутер тесто (на малки точки или един слой). Отгоре сложете втория лист бутер тесто и повторете с още един слой крем и последния лист тесто отгоре. Поръсете отгоре с пудра захар и охладете до сервиране.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама