Хляб, омесен на ръка, с ароматни съставки и хрупкава коричка.
Необходими продукти:
1/2 мая, прясна
300 мл хладка вода
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
450 гр брашно
100 гр оризов грис
100 гр Ементал, настърган
шепа орехи, натрошени
1 ч. л. суха мащерка (1 с.л. прясна)
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата със солта, захарта и 2-3 с. л. брашно. Оставя се да шупне.
Добавят се останалите продукти и се омесва меко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Премесва се отново и се оформя на кръгъл или продълговат хляб.
Слага се в намаслена тава, наръсва се с 1 .с л. брашно, правят се 2-3 кръстовидни нареза отгоре.
Втасва още около 30 минути.
Пече се на 200 градуса до златисто, около 40-45 минути.
Източник: hihonas.blogspot.com