Изключително ароматно, лесно и леко пролетно ястие.
Необходими продукти:
1 кг пресни картофи
черен пипер
сол
50 г масло
50 мл зехтин
300 мл заквасена сметана
150 г кашкавал
3 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
връзка пресен копър
шепа листенца прясна мащерка
1 зеленчуков бульон
черен пипер
100 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и нарежете картофите. Сложете ги в съда за печене. Поръсете ги с черен пипер и сол.
Стопете на котлона маслото и го смесете със зехтина. Полейте картофите и ги печете на 220 градуса около 30 минути, до омекване.
През това време сложете в купа заквасената сметана. Нарежете на ситно пресния лук, копъра и поръсете мащерката. Настържете кашкавала и стриите зеленчуковия бульон. Стиснете скилидката чесън и поръсете със смлян черен пипер. Разбъркайте всичко добре.
Намажете картофите със заливката. Разпределете я равномерно.
Намалете фурната на 200 градуса. Печете до златисто, след това поръсете с настърган кашкавал и печете още 5 минути.
Източник: vkusnoteka.bg