Малките гръцки понички, известни като Локумадес, се свързват с лятото, морето и плажа. Ако искате поне за момент да пренесете тази атмосфера в кухнята си, предлагаме ви рецептата за този гръцки десерт.
Необходими продукти за понички Локумадес:
240 мл хладка вода
240 мл хладко мляко
15 г суха мая
350 г брашно
2 с. л. захар
1 равна ч. л. сол
4 с. л. зехтин
растително масло за пържене
За декорацията:
350 г мед
канела на прах
смлени орехи
Вижте още: Без глутен: Много вкусен бананов хляб с шоколад
Начин на приготвяне:
Смесете водата, захарта и маята. Разбъркайте с бъркалка, докато маята се разтвори и изчакайте пет минути. В купата (за миксер) добавете маята, добавете останалите продукти за тестото и разбъркайте на висока скорост (около две минути) до получаване на хубаво тесто. Вместо миксер може да използвате и телена бъркалка. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете тестото на топло място за поне час.
Налейте достатъчно растително масло в средно голяма тава. Загрейте маслото на среден огън, докато достигне 160 градуса по Целзий.
С лъжица се пуска тестото в сгорещеното олио и се пържат топчетата, докато се зачервят от едната страна, след което се обръщат. Изпържените топчета се изваждат върху домакинска хартия, за да се отстрани излишната мазнина.
Накрая ги украсете с мед и ги поръсете с канела и смлени ядки.