Гръцки понички Локумадес


Гръцки понички Локумадес
Снимка: Istock

Малките гръцки понички, известни като Локумадес, се свързват с лятото, морето и плажа. Ако искате поне за момент да пренесете тази атмосфера в кухнята си, предлагаме ви рецептата за този гръцки десерт.

Необходими продукти за понички Локумадес:

240 мл хладка вода

240 мл хладко мляко

15 г суха мая

350 г брашно

2 с. л. захар

1 равна ч. л. сол

4 с. л. зехтин

растително масло за пържене

За декорацията:

350 г мед

канела на прах

смлени орехи

Вижте още: Без глутен: Много вкусен бананов хляб с шоколад

Начин на приготвяне:

Смесете водата, захарта и маята. Разбъркайте с бъркалка, докато маята се разтвори и изчакайте пет минути. В купата (за миксер) добавете маята, добавете останалите продукти за тестото и разбъркайте на висока скорост (около две минути) до получаване на хубаво тесто. Вместо миксер може да използвате и телена бъркалка. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете тестото на топло място за поне час.

Налейте достатъчно растително масло в средно голяма тава. Загрейте маслото на среден огън, докато достигне 160 градуса по Целзий.

С лъжица се пуска тестото в сгорещеното олио и се пържат топчетата, докато се зачервят от едната страна, след което се обръщат. Изпържените топчета се изваждат върху домакинска хартия, за да се отстрани излишната мазнина.

Накрая ги украсете с мед и ги поръсете с канела и смлени ядки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама