Любим десерт с с ароматни подправки.
Необходими продукти:
500 гр грис
200 гр масло
350 гр захар
500 мл вода
Кората на един лайм или лимон
сока на един лимон
1 ч..л канела
½ ч.л. смляно индийско орехче
3-4 карамфилчета
3-4 шушулки кардамон
2 щипки шафран
100 гр стафиди
50 гр други сушени плодове – череши, боровинки
100 гр сурови орехи
100 гр сурови бадеми
3 с.л. слънчогледови семки
3 с.л. кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Препечете отделно орехите, бадемите и слънчогледовите семки в нагорещен тиган. Сложете ги да изстинат по отделно върху домакинска хартия. Начупете бадемите на едро. Орехите леко стрийте, за да паднат люспите и също начупете на едро.
Изсипете водата, захарта, канелата, индийското орехче, шафрана, канелата и кардамона в дълбока тенджера и сложете на котлона да заври, на не много висока температура. Оставете да поври на слаб огън около 5 минути, като бъркате непрекъснато. След това махнете от огъня и оставете настрани.
Намажете формата, в която ще изсипете готовия грис, с масло. Аз използвах кръгла огнеопорна форма за пай с диаметър от около 25 см и височина 5-6 см.
Нарежете маслото на кубчета и го сложете на среден огън в дълбок тефлонов тиган да се разтопи. Когато маслото заври, добавете и гриса. Разбъркайте добре до образуването на трохи. Запържете гриса до златисто, като бъркате непрекъснато. Когато е готово, изключете котлона.
Прецедете захарния сироп през цедка. Постепенно го добавете към гриса, като бъркате енергично. Добавете натрошените бадеми, орехи, сушени плодове и лимонов сок. Бъркайте докато се получи хомгенна смес. Много е важно да работите бързо и енергично, защото сиропът много бързо се абсорбира от гриса. Не се притеснявайте, ако сместа ви се стори много гъста и лепкава, важно е да не остават сухи участъци от гриса.
Изсипете готовата смес в намазнената форма и разпределете равномерно. Поръсете с лимоновата кора, кокосовите стърготини и слънчогледовите семки. Оставете да изстине и след това приберете в хладилника. Сервирайте на следващия ден.
Нарязана на парчета, халвата може да се съхрани за около седмица в добре затворен съд в хладилника.
Източник: sundaybakeclub.com