Може да импровизирате с количествата на зеленчуците, както допада на вашия вкус.
Необходими продукти за около 4 порции:
около 300 гр почистен от корените и стъблата и измит спанак
3 стръка пресен чесън
4-5 стръка пресен лук
4-5 гъби (средна големина)
4 с.л. зехтин (или олио)
1 ч.ч. от 150 мл ориз (чашата да не е препълнена догоре, а горе долу един пръст под ръба)
4 яйца
около 200 гр рикота (или фина извара)
1 с.л. доматено пюре
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. ситно нарязан копър
2 с.л. ситно нарязан магданоз
около 100 гр моцарела за пици (или кашкавал)
Начин на приготвяне:
Трябва да използвате съд, в който може да се готви както на котлона, така и във фурната.
Почистете, измийте и нарежете пресния лук и чесън на ситно, а гъбите на осминки.
Загрейте зехтина, задушете за 2-3 минутки лука, чесъна и гъбите. Прибавете спанака, разбъркайте и гответе за кратко, колкото спанака да омекне, но да запази яркия си зелен цвят. Прибавете, почистения и измит ориз и 1½ -2 ч.ч. вода (мерете водата в същата 150 ml чаша в която сте измерили ориза). Подправете със сол и черен пипер на вкус и гответе на слаб огън докато ориза стане готов. Оттеглете от огъня.
В купа разбийте с вилица яйцата, прибавете доматеното пюре, около 4-5 с.л. вода, рикотата (или изварата), копъра и магданоза и разбъркайте. Изсипете яйчената смес върху оризовата и леко разбъркайте. Нарежете моцарелата (или кашкавала) на малки парчета и прибавете равномерно към сместа. Върнете на котлона и гответе на слаб към среден огън няколко минути, докато фритатата започне да се запича оттдолу и отстрани и сместа да се стяга.
После, поставете съда във предварително загрятата до 180-190 градуса фурна в горната й половина (може да използвате функцията грил или печене само на горен реотан) и запечете, докато фритатата отгоре стане цялата златиста.
Сервирайте ястието топло, нарязано на триъгълници със салата според сезона.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com