Рецепта от Близкия Изток.
Необходими продукти:
400 г сварен нахут (водата запазваме за разбиване)
220 г сварена елда (50 г суха, покрива се с вода около 250 мл и се сварява на тих огън за около 20 минути)
4 скилидки чесън
1 глава лук (около 100 г)
10-15 стръка магданоз
3-4 с.л. тахан от кашу
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. хималайска сол
2 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. чили
5 с.л. тиквено семе
3 с.л. слънчогледово семе
50-60 г овесени ядки
1 ч.л. ленено брашно, размито с 3 с.л. вода, по желание
за овалване: семена от сусам, нигела, мак, айован.
Начин на приготвяне:
Поставете в блендер лука, нарязан грубо, магданоза - нарежете/блендирайте. Добавете сварената елда, нахута, семената от тиква и слънчоглед, солта, чилито, тахана, отново блендирайте за кратко, като сваляте от стените несмлените части. Целта е да се получи подходяща смес за фалафели, а не твърда гладка. Извадете сместа в купа, добавете овесените ядки, кимиона, лененото брашно. Омесете и с влажни ръце оформете еднакви топчета.
Включете фурната на 220 С. Застелете тава с хартия за печене.
Оваляйте фалафелите в смес от семена - сусам, нигеа, мак, айован. Наредете в тавата. Напръскайте с олио. Печете около 15-20 минути или до желана хрупкавост.
Източник: vkusnosbety.blogspot.bg