Вижте как сами да си приготвите домашна луканка.
Необходими продукти:
1 кг крехко свинско месо
250 гр сланина
500 гр телешко месо
25 гр сол (2 с.л.)
20-25 зърна черен пипер
3 гр кимион (1/2 чаена лъжичка)
5 гр захар (1 чаена лъжичка)
сухи говежди или свински черва
Начин на приготвяне:
Месото се накълцва на ситно, а сланината се нарязва нан кубчета. Към тях се прибавят солта, захарта и ситно скълцаните черен пипер и кимион. Сместа се омесва добре и се оставя да престои 24 часа в хладилник. С нея се напълват предварително нарязаните черва, след което краищата се завързват със здрав конец. Луканките се окачват на проветриво място са съхнат, като през 1-2 дни се пресоват с дебела точилка или бутилка, докато добият плоска форма. След изсушаването се увиват в хартия и се посипват с дървена пепел или сухи стърготини (може да пропуснете това и да ги държите в хладилник). Така се съхраняват 6-8 месеца.