Тиквеникът е един страхотен десерт, който можем да сложим на празничната трапеза. Той е постен, така че спокойно може да си го похапнем не само на Коледа, но и на Бъдни вечер. Представяме ви една лесна и много вкусна рецепта.
Необходими продукти:
около 500-600 г тиква
300 г орехи
1 пакет кори за баница
захар (може и кафява)
олио или зехтин
канела
Вижте още: Най-вкусният боб за Бъдни вечер
Начин на приготвяне:
Тиквата трябва да се настърже и да се отдели в тавичка. Смилате орехите в купичка и също ги оставяте настрани. Избирате си подходяща тава и я намазвате обилно с олио на дъното.
Започвате да редите корите ето така: на всяка кора поръсвате 3 с.л. захар, настъргана тиква, 2 с.л. орехи, канела и през две наложени кори – поливате с 2-3 с.л. олио.
Повтаряте това, докато не наредите всички кори и не изразходвате продуктите, които сте приготвили за тиквеника.
Накрая завършвате като поръсвате последната кора със захар.
Тиквеникът трябва да се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна. Тайната да стане с хрупкава коричка е като през 15 минути изваждате тиквеника и поръсвате с вода отгоре. Така захарта, която сте сложили най-отгоре, ще се карамелизира и вкусът ще стане страхотен.
Да ви е сладко!