За вегетарианците или хората, които в момента постят - елдени кюфтенца.
Необходими продукти:
1/2 ч.ч. елда
1/2 ч.ч. смлени на дребно орехи
1/2 зелена тиквичка (не много голяма)
1/2 връзка магданоз
50 мл зехтин или друго растително олио - от гроздови семки е много подходящо
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. чубрица
1 малка глава лук (по желание)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Накиснете елдата във вода за няколко часа.
Измийте и отцедете елдата. Сложете я в блендер заедно с мазнината и около 50 мл вода. Блендирайте, докато сместа стане на каша (може да използвате и пасатор).
В голяма купа смесете настърганата тиквичка, смлените орехи, нарязания на ситно магданоз и лук, подправките и елдената каша. Разбъркайте до образуването на лепкава смес.
Оформете кюфтета и наредете върху застлана с хартия за печене тава. Намажете кюфтетата с мазнина и печета на 170 градуса, докато се зачервят от всички страни. Може дa използвате и лъжица за сладолед. По този начин ще оформите по-равномерни кюфтета.
Ако имате формички за малки кексчета, печете в тях. Капнете по малко мазнина във всяко гнездо, сипете от сместа с лъжицата и леко притиснете. Отгоре намажете с още малко мазнина. Печете отново на 170 градуса Целзий, докато се зачервят.
Сервирайте топли със салата, туршия или други разядки.
Източник: sundaybakeclub.com