Необходими продукти:
300 гр брашно
120 гр какао
1 равна ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
щипка сол
300 гр захар (200 гр. кафява + 100 гр бяла)
4 презрели банана
2 яйца
1 ампула ванилова есенция
150 гр кисело мляко
около 150 гр шоколадов чипс (или 1 млечен шоколад нарязан на малки парченца)
за глазура на сладкиша:
половин бял шоколад
половин черен (или млечен) шоколад
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете дъното и стените на правоъгълна тавичка за печене с олио. Застелете дъното ѝ с хартия за печене и отново намаслете горната част на хартията.
В дълбока купа, намачкайте обелените банани на пюре. Прибавете захарта и ванилията и разбъркайте добре с телена бъркалка или лъжица. Добавете към сместа леко разбитите с вилица яйца и киселото мляко. Отново разбъркайте добре.
Пресейте брашното и какаото, смесете ги и добавете към тях содата, бакпулвера и солта.
Към течната смес добавете брашняната и разбъркайте. Не преразбивайте тестото, разбъркайте само докато брашното се поеме.
Добавете шоколадовия чипс или ако намяте нарязания на малки парченца млечен шоколад и разбъркайте докато се разпредели вътре в сместа.
Изсипете кейковата смес в тавичката и загладете. Сложете тавичката в предварително загрятата до 180 градуса фурна и печете около 30 минути или докато дървено шишче забодено в сладкиша излезе без полепнали трохи.
След като извасите сладкиша от фурната оставете го леко да изстине и когато е още топъл, но не горещ, разстопете поотделно двата вида шоколад за глазурата и с помоща на лъжица поливайте от бялата шоколадова смес и от кафявата, като ги редувате, така че да се получи мрамориран ефект.
Оставете сладкиша да изстина напълно и нарежете на квадрати.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg