По традиция на Никулден задължително на трапезата присъства шаранът. Този вид риба далеч обаче не е по вкуса на всички, но с тази рецепта ще го превърнете в истински специалитет.
Необходими продукти за никулденски шаран:
около 1.5 кг шаран
сол
червен пипер
черен пипер
зехтин
1 лимон
100 мл бяло вино
3 чери домата
магданоз
зелен лук
Вижте още: Трябва да знаете: 6 полезни трика за пържене на риба
Начин на приготвяне:
Почистете добре шарана от вътрешностите и люспите, разпорете през гърба. Оставете в студена вода да се изкисне. Отцедете и подсушете. Посолете със сол и оставете на хладно рибата да поеме солта.
В подходяща тава постелете хартия за печене, намазнете и сложете рибата с кожата надолу. Изцедете лимона и полейте рибата. Посолете с червения и черния пипер, полейте и с малко зехтин.
Около рибата налейте виното и сложете да се пече във фурната до готовност.
Поднесете печената риба цяла, като украсите с резенчета лимони, зелени подправки, чери домати и маслини и задължително с бяло вино.
Вкусно да ви е! Печеният шаран на фурна е чуден!