Нещо здравословно за хората, които избягват консумацията на глутен.
Необходими продукти:
1 ч.ч. оризово брашно + 1/2 ч.ч. за до омесване
1/2 ч.ч. брашно от елда
1/3 ч.ч. брашно от киноа
1/3 ч.ч. овесени трици
2 с.л. тахан
2 с.л. зехтин
400 мл доматен сок
½ ч.л. сол, в случай че доматеният сок е неподсолен
2 ч.л. стрит риган
1/3 ч.л. едро смлян черен пипер
1 ч.л. черен сусам
50 гр слънчогледови семки
* 1 чч от 250 мл
* различните видове безглутенови брашна (оризово, елда и киноа) могат да бъдат заменени с ръжено, пълнозърнесто или пшенично брашно.
* ако искате на 100% крекерите да са безглутенови, използвайте овесени трици, на които изрично пише че са без глутен. Могат да бъдат заменени с брашно от ленено семе или да се увеличи количеството на оризовото брашно.
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете всички сухи съставки. Разбъркайте добре. По средата направете кладенче и сипете тахана и зехтина. Добавете доматения сок постепенно, като едновременно замесвате тестото. Ако стане прекалено рядко сипете още малко оризово брашно.
Омесете меко тесто върху набрашнена с оризово брашно повърхност. Разделете го на две и разточете кора с дебелина от около 5 мм.
С чаша или друга формичка изрежете крекерите. Наредете ги в намазнена със зехтин тава и печете на 180 градуса около 15-20 минути, докато се зачервят.
Извадете и оставете да изстинат върху решетка.
Сервирайте с маслинова паста, песто и пресни домати.
Източник: sundaybakeclub.com