Много пъти сме писали за здравословните ползи от консумацията на джинджифил. Сега ще ви предложил и да си го мариновате в домашни условия, което малко притъпява острия му вкус.
Вижте още: Защо да пиете кафе с джинджифил
Необходими продукти за маринования джинджифил:
200 г пресен млад джинджифил
2 чаени лъжички едра морска сол
вряща вода, да покрие джинджифила
¼ чаша (60 г) пудра/супер фина захар
½ чаша (120 мл) оризов винен оцет
¼ чаша вода
Инструкции
За да стерилизирате вашите буркани:
Стерилизирайте буркана или бурканите, които ще използвате за съхранение на джинджифила. Изберете стъклени буркани с херметичен метален капак и се уверете, че са измити на ръка в гореща сапунена вода, след което изплакнати добре. Проверете дали металните капаци нямат гумени вложки. Загрейте фурната до 130 градуса C и поставете бурканите във фурната за 15-20 минути.
Вижте още: Най-добрият начин да консервирате лозови листа
За маринования джинджифил:
Обелете джинджифила. Отстранете всички кафяви петна, останали върху джинджифила. С помощта на белачка за зеленчуци или ренде нарежете на тънки парчета. Сложете сол върху джинджифила, разбъркайте и оставете да престои 5 минути.
Изсипете вряща вода върху джинджифила (колкото да покрие) и оставете да престои още 2 минути. Изцедете водата и изстискайте излишната течност от джинджифила. Оставете джинджифила настрана, за да се отцеди допълнително върху хартиена кърпа.
Пригответе течността за мариноване, като поставите водата, оризовия оцет и захарта в тенджера. На среден котлон се разбърква, за да се разтвори захарта. Увеличете котлона и оставете да ври 30 секунди.
Поставете парчетата джинджифил в стерилизираните буркани. Изсипете течността за мариноване отгоре.
Затворете буркана и го оставете да изстине на кухненската маса за 30 минути, преди да го поставите в хладилника.
Може да се консумира, след като се охлади, но най-добре да престои 24 часа.