Необходими продукти:
Кори за лазаня
500 гр. прясно мляко
50 – 60 гр. краве масло
100 гр. брашно (приблизително)
1 тиквичка
1 глава сладък лук
3 домата
Соева кайма (за вегетарианци) или кайма от месо
Настъргана моцарела
Сол
Босилек
Риган
Начин на приготвяне:
Първо се приготвят сосът и пълнежът. Сосът се приготвя по следния начин: в тиган се разтопява кравето масло, след което се отмества от котлона; с бавно бъркане се добавя брашното до получаване на гъста каша и тогава на много тънка струя при непрекъснато бъркане се излива прясното мляко; посолява се и се връща на котлона, където се бърка на бавен огън около 4 минути. Отмества се от котлона и се приготвя друг тиган за плънката.
ТАКА СЕ ПРИГОТВЯТ НАЙ-ВКУСНИТЕ ПЪРЖЕНИ КЮФТЕТА
Нарязват се на дребни кубчета тиквичката, доматите и лукът. Първо лукът се запържва леко в малко зехтин, след което при него се изсипват доматите и тиквичките. Посолява се на вкус – напр. 1 чаена лъжичка сол. Може да се задушат, а може и да се пържат до омекване. Прибавя се соевата (или месната) кайма, предварително посолена, прибавят се и босилекът и риганът и се разбърква добре. Задушава се или се пържи още 5 – 6 минути. С това плънката е готова.
За печенето на лазанята е добре да се използва квадратна тавичка, но ястието се нагажда към такава, каквато имате в наличност.
Взема се тавичка и на дъното ѝ се разстила малко сос. Върху него се редят корите (както при баница). Върху корите се сипва плънка и отново малко сос. Отново се подреждат кори, върху които се разстила плънка и се сипва сос. Процедурата се повтаря до привършване на корите. Необходимо е последният пласт кори да е добре натопен в сос, за да не остане твърд.
Пече се на 210 градуса до готовност. Ястието може да се сервира гарнирано с пресен магданоз.
Да ви е сладко!