Празничен вкус с аромат на бадеми и канела, за да опитомим изкушенията, вместо да бягаме от тях.
Необходими продукти:
За тестото:
3,5 ч.ч. пълнозърнесто брашно (или безглутеново)
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.ч. масло (или 1/2 ч.ч. кокосово масло + 1/2 пасиран банан за веган версията )
2 1/2 ч.л. пресен джинджифил
1/2 ч.ч. мед или друг течен подсладител по избор (нектар от агаве, кленов сироп, меласа, петмез и тн.)
15 сочни обезкостени фурми
1 яйце (или 2-3 с.л. семена чиа накиснати в 50 мл. вода за 10 минути)
3 с.л. бадемов тахан (или друг по избор)
За глазурата
1 белтък
щипка бакпулвер
ксилитол на вкус
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното с бакпулвера, канелата и индийското орехче.
Добавете размекнатото и нарязаното на кубчета или филийки масло.
Настържете пресен джинджифил и добавете към останалите продукти.
Пюрирайте фурмите в чопър или с пасатор и заедно с меда, тахана и яйцето ги добавете към останалите продукти.
Омесете хомогенно тесто на ръка или в кухненския робот с помощта на приставката кука.
Разточете тестото между 2 листа хартия за печене с дебелина около 5мм (така не се налага да използвате допълнително брашно за разточване) и изрежете формички по избор.
Печете меденките на 150-160 градуса с вентилатор за 14 - 15 минути или докато ъгълчетата им леко започнат да потъмняват.
Охладете напълно върху решетка
За глазурата: разбийте на сняг белтъка с бакпулвера. Добавете ксилитола (аз използвах около 3-4 с.л.) и бъркайте още малко.
Шприцовайте меденките по желание и декорирайте с естествени елементи (сушени плодове, матча на прах, спирулина, брашно от арония и тн).
Източник: foodieboulevard.com