Решихме да се поразровим и да разузнаем кои са онези цветенца и тревички, които можем вкусно да похапваме, когато ни се ще да разнообразим салатите с маруля, айсберг или каквото там се сетиш.
Започваме с познатото глухарче - оказа се, че освен младите листа, са ядливи и пъпките, които след задушаване в масло придобиват лек гъбен вкус. Освен това, от растението се прави и вино, което не сме опитвали, но ще гледаме скоро да си набавим.
Любопитно е приложението на цветовете на тиквата, които италианците панират, пържат или похапват с моцарела. Ядливи са и симпатичните теменужки, които можеш да добавиш към салата или пък да замразиш в кубче лед за по-интересен коктейл. Лавандулата пък се използва и в десерти, а ако задушиш латинка, ще получиш продукт с лек пикантен вкус. За по-интересна салата можеш да използваш още гладиола, детелина, някои видове лилия, ружа и други.
Едва ли си се сещал, че вместо с шафран, можеш да забъркаш ориза с невен или с листа от слънчоглед и да получиш приятния оранжев цвят. Ако задушиш пъпките на слънчогледа в масло, те ще придобият приятен вкус, напомнящ печени ябълки.