Тази рецепта е много лесна за приготвяне и не изисква втасване.
Необходими продукти за гьозлемето със спанак и сирене:
За тестото:
3 чаши (375 г) брашно
1 чаена лъжичка сол
3/4 чаша (180 мл) мляко
1/3 чаша (80m) вода
За плънката:
олио
1 лук, нарязан
400 г спанак
300 г сирене
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Направете тестото: в голяма купа смесете брашно и сол. Добавете вода, мляко и разбъркайте, докато се образува тесто. Месете тестото за 4-5 минути, докато стане гладко и меко. Поставете тестото в купа, покрийте и оставете да почине, докато направите плънката.
Направете плънката: в тиган загрейте 2 супени лъжици олио, добавете наситнения лук и запържете за 5-6 минути. Добавете нарязан спанак и гответе, докато омекне.
Прехвърлете плънката в голяма купа, натрошете сиренето и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Направете гьозлеме: вземете тестото и го разделете на 6 равни части и оформете всяка част на топка.
Разточете всяка топка в тънък правоъгълник. Поставете 2-3 супени лъжици от пълнежа в центъра на тестото, оставете около 4 см място около краищата. Прегънете краищата върху плънката.
Запържете гьозлемето: загрейте голям тиган на средно силен огън, поставете гьозлемето върху тигана и гответе до златисто кафяво от двете страни. Намажете всяка страна с разтопено масло (по желание). Повторете с останалото тесто и пълнеж.
Сервирайте и се насладете!