Обичате ли чийзкейк? Ние обичаме много. Затова днес ви предлагаме тази страхотна рецепта с праскови.
Необходими продукти:
за подложката:
1 пакет чаени бисквити (215 гр)
1 пакетче (100 гр) бишкоти савоярди (или това са 12 броя бишкоти)
150 гр масло
за пълнежа:
4 яйца
160 гр захар (или това е 2/3 от 250 мл чаша)
400 гр крема сирене (или рикота)
1 ванилова есенция
за глазурата:
4 праскови
сока на половин лимон
около 200 -250 гр. конфитюр от кайсии
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Намазнете дъното и стените на 26 см. форма за торта със свалящ се борд. Застелете дъното с хартия за печене.
Сложете в блендер бисквитите и бишкотите и смелете на трохи. Прибавете размекнатото масло към бисквитените трохи. Бъркайте, докато маслото се разпредели равномерно и добре се смеси с бисквитите. Трябва да се получи нещо като ронливо лепкаво тесто.
Изсипете получената бисквитена смес във формата, заравнете и притиснете с пръсти, за да слепнат трохите и да се уплътни добре бисквитеният слой.
Разбийте с миксер яйцата, захарта, ванилията и крема сиренето до кремообразна смес. Изсипете я върху бисквитения слой.
Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна, около 40 минути, докато сладкишът стане златист отгоре и е леко мек на пипане. Извадете от фурната и оставете да изстине.
Помогнете си с остър нож, за да отделите чийзкейка от формата, като го прокарате внимателно между борда и сладкиша, след което разкопчайте борда на формата и го отстранете.
Отделете няколко лъжици конфитюр за глазиране на прасковите. Останалото количество затоплете (например в микровълновата фурна) и намажете чийзкейка отгоре.
Обелете прасковите и ги нарежете на тънки резенчета. Напръскайте ги с лимоновия сок, за да не потъмняват. Наредете ги върху намазания с конфитюр чийзкейк. Затоплете заделеното количество конфитюр и внимателно намажете прасковите отгоре.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com