Шоколадът и лешникът са идеалната комбинация, така че не е изненадващо, че те са главните герои на много десерти. Тези топки не са изключение.
Необходими продукти за шоколадови топчета с лешници:
250 г шоколад
120 мл сладка бита сметана
100 г течен шоколад
50 г печени лешници
30 г масло
Вижте още: Рибен пай по рецепта на Джейми Оливър
Начин на приготвяне:
Начупете шоколада на малки парченца и го разтопете на водна баня. Разбъркайте добре шоколада и го оставете настрана. Загрейте сметаната в съд.
Изсипете загрятата разбита сметана върху шоколада и разбъркайте, докато съставките се смесят. Смесете течния шоколад и масло със стайна температура в шоколадовата смес. Добавете ситно смлените лешници и разбъркайте всичко добре. Покрийте получената смес с найлоново фолио и я приберете в хладилника да стегне за около половин час. От охладената смес оформете малки топчета - за всяко топче използвайте около една чаена лъжичка от сместа. Ще забележите, че сместа ще бъде доста лепкава, така че работете възможно най-бързо. Приберете топчетата в хладилника да стегнат за още трийсетина минути, след което ги сервирайте.
Да ви е сладко!