Божествен галет с праскови


Божествен галет с праскови
Снимка: iStock

В сезона на пресните праскови ви предлагаме този вкусен галет - идеален десерт за лятото.

Необходими продукти за галета с праскови:

За кората:

1 1/3 чаша брашно

1 супена лъжици захар

1/2 чаена лъжичка сол

8 супени лъжици масло, много студено

6 супени лъжици ледена вода или добавете до желаната консистенция

1 яйце, разбито за намазване

захар за поръсване

Вижте още: Домашен ягодов пай за ценители

Пълнеж от праскови:

3-4 средни праскови, не прекалено узрели

1/4 чаша захар

1 супена лъжица универсално брашно

1/2 чаена лъжичка смляна канела

1/2 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия

1/2 супена лъжица масло, нарязано на малки парченца

Начин на приготвяне:

Как се прави кората:

В кухненски робот разбъркайте заедно брашното, захарта и солта, докато се смесят.

Нарежете студеното масло на малки кубчета и го добавете в кухненския робот. Разбъркайте, маслото ви трябва да стане колкото грахово зърно. Добавете ледена вода по 1 супена лъжица наведнъж и пулсирайте между всяко добавяне. Тестото ви трябва да е готово, когато започне да става на бучки.

Оформете тестото топка, поръсете с брашно от всички страни и покрийте с найлоново фолио. Охладете за поне 1 час или до 3 дни.

Вижте още: Без угризения: Сладък салам с ядки

Как да сглобите галета с праскови:

Загрейте фурната до 220 градуса. Върху набрашнен лист хартия за печене разточете тестото на кръг с размер 30 см с точилка. Не е задължително да е идеален кръг. Поставете хартията за печене и тестото в тава с ръбове и охладете, докато правите пълнежа от праскови.

В малка купа разбъркайте заедно захарта, брашното и канелата. Нарежете прасковите на филийки с дебелина 1,5 см, поставете прасковите в средна купа и поръсете с брашнена смес. Добавете ванилията и разбъркайте внимателно с шпатула, докато брашното се поеме напълно.

Подредете прасковите върху тестото, като работите отвън навътре и оставяте граница на тестото от 5 см. Изхвърлете излишния сок от прасковите. Поръсете горната част на прасковите с малки парченца масло.

Сгънете ръбовете на галетата нагоре и върху прасковите, като притиснете припокриващите се ръбове заедно, за да оформите хубаво уплътнение. Опитайте се да закърпите всички пукнатини в тестото. Намажете кората с разбито яйце и поръсете със захар. Печете 25-30 минути, докато коричката стане златисто кафява и соковете на прасковите станат сиропирани. Оставете да престои 15 минути преди сервиране.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама