В сезона на пресните праскови ви предлагаме този вкусен галет - идеален десерт за лятото.
Необходими продукти за галета с праскови:
За кората:
1 1/3 чаша брашно
1 супена лъжици захар
1/2 чаена лъжичка сол
8 супени лъжици масло, много студено
6 супени лъжици ледена вода или добавете до желаната консистенция
1 яйце, разбито за намазване
захар за поръсване
Вижте още: Домашен ягодов пай за ценители
Пълнеж от праскови:
3-4 средни праскови, не прекалено узрели
1/4 чаша захар
1 супена лъжица универсално брашно
1/2 чаена лъжичка смляна канела
1/2 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия
1/2 супена лъжица масло, нарязано на малки парченца
Начин на приготвяне:
Как се прави кората:
В кухненски робот разбъркайте заедно брашното, захарта и солта, докато се смесят.
Нарежете студеното масло на малки кубчета и го добавете в кухненския робот. Разбъркайте, маслото ви трябва да стане колкото грахово зърно. Добавете ледена вода по 1 супена лъжица наведнъж и пулсирайте между всяко добавяне. Тестото ви трябва да е готово, когато започне да става на бучки.
Оформете тестото топка, поръсете с брашно от всички страни и покрийте с найлоново фолио. Охладете за поне 1 час или до 3 дни.
Вижте още: Без угризения: Сладък салам с ядки
Как да сглобите галета с праскови:
Загрейте фурната до 220 градуса. Върху набрашнен лист хартия за печене разточете тестото на кръг с размер 30 см с точилка. Не е задължително да е идеален кръг. Поставете хартията за печене и тестото в тава с ръбове и охладете, докато правите пълнежа от праскови.
В малка купа разбъркайте заедно захарта, брашното и канелата. Нарежете прасковите на филийки с дебелина 1,5 см, поставете прасковите в средна купа и поръсете с брашнена смес. Добавете ванилията и разбъркайте внимателно с шпатула, докато брашното се поеме напълно.
Подредете прасковите върху тестото, като работите отвън навътре и оставяте граница на тестото от 5 см. Изхвърлете излишния сок от прасковите. Поръсете горната част на прасковите с малки парченца масло.
Сгънете ръбовете на галетата нагоре и върху прасковите, като притиснете припокриващите се ръбове заедно, за да оформите хубаво уплътнение. Опитайте се да закърпите всички пукнатини в тестото. Намажете кората с разбито яйце и поръсете със захар. Печете 25-30 минути, докато коричката стане златисто кафява и соковете на прасковите станат сиропирани. Оставете да престои 15 минути преди сервиране.