Ако имате проблем с глутена или избягвате по друга причина , опитайте тази рецепта.
Необходими продукти за около 24 броя:
3 големи или 4 средни добре узрели банана, намачкани с вилица на пюре
3/4 ч.ч светла кафява захар
1 равна с.л. чиа, накисната в 100 мл вода или бадемово мляко (соево или друго ядково)
1 ч.л екстракт от ванилия
1/2 ч.л. или 1 ч.л. канела
прясно настъргано индийско орехче - няколко стърготини- за лек акцент
1/2 ч.ч растително олио - гроздово, слънчогледово, рапично или оризово
1 ч.л бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
щипка сол
3/4 ч.ч оризово брашно
1/2 ч.ч. брашно от елда
1/2 ч.ч. брашно от киноа
1/4 ч.ч. тапиока нишесте
1/2 ч.ч смлени орехи
1/2 ч.ч. горчив шоколад, нарязан на ситно
3 с.л. счукани какаови зърна за хрупкавост отгоре
1/2 ч.ч смлени на едро орехи за отгоре
1 ч.ч.- 240 мл
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 170 градуса.
В голяма купа намачкайте бананите с вилица или с уреда за картофено пюре. Добавете накиснатата чиа и разбъркайте.
В друга купа смесете брашната и пресейте заедно с бакпулвера, солта и содата. Оставете настрана.
В купата с бананите прибавете олиото, ванилията, канелата, индийското орехче и захарта. Разбийте с вилица добре. Добавете с разбъркване на 2-3 пъти сухата смес от брашна. Разбъркайте старателно до еднородна смес. Добавете орехите и нарязания шоколад-вижте бележките долу. Разбъркайте леко. Не разбивайте прекалено много, само, колкото да се смесят продуктите.
Напълнете хартиените или силиконови чашки малко над 3/4 от обема им или почти до горе. Поръсете от орехите и какаовите зърна. Леко притиснете с длан. Сложете във фурната и печете около 25-30 минути. Пробвайте с клечка, ако е суха извадете. Оставете да се охладят на решетка.
Източник: vkusnosbety.blogspot.com