Домашният хляб не е толкова труден за приготвяне, колкото изглежда, а с тази рецепта дори не е нужно да го месите. За приготвянето ще ви трябват само четири съставки: брашно, разтворима мая, сол и вода.
Необходими продукти за домашен хляб:
420 г пшенично брашно
400 мл хладка вода
2 с. л. морска сол
2 с. л. инстантна мая на прах
Вижте още: Сиренява лютика с патладжан по рецепта на Иван Звездев
Начин на приготвяне:
Смесете сухите съставки в голяма купа: брашното, морската сол и инстантната мая.
Изсипете топла вода в брашното и разбъркайте добре съставките, докато се смесят. Покрийте тестото с памучна кърпа и оставете да втаса около два часа. Когато това време изтече, загрейте фурната до 220 градуса по Целзий с поставена вътре покрита чугунена тенджера.
Набрашнете голяма хартия за печене и прехвърлете втасалото тесто върху нея. Оформете на топка. Разрежете горната част на тестото на няколко места с нож.
Поставете тестото с хартията в загрята тенджера и поставете във фурната, покрита, за 35 минути. Отворете капака и печете хляба още 10 минути, така че коричката да придобие приятен златист цвят.
Оставете хляба да изстине напълно или поне 30 минути преди да го нарежете.