Без глутен: Много вкусен празничен пудинг


Без глутен: Много вкусен празничен пудинг
Снимка: Istock

Днес ви представяме безглутенова версия на празничен пудинг, пълен с празнични подправки и плодове.

Необходими продукти за безглутенов пудинг:

100 г касис

100 г стафиди

100 г смесени захаросани цитрусови кори

100 г глазирани череши, едро нарязани

1 ч.л. канела

1 ч.л. настъргано индийско орехче

1 портокал, обелен от кората и изцеден сок

1 лимон, обелен с кората

50 мл бренди

50 г люспести бадеми

1 голяма ябълка, обелена, почистена и настъргана

50 г смлени бадеми

1 ч.л. безглутенов бакпулвер

100 г безглутеново обикновено брашно

50 г безглутенова галета

100 г тъмнокафява захар

2 яйца, разбити

Вижте още: Лесен и вкусен коледен кейк

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете заедно касиса, стафидите, захаросаните кори, глазираните череши, канелата, индийското орехче, портокаловата кора и сока, лимоновата кора и брендито. Покрийте с чиста кърпа и оставете да кисне една нощ.

На следващия ден поставете обърната чинийка или подложка на дъното на дълбока широка тенджера и напълнете до половината с вода. Оставете да къкри на слаб-среден огън. Намажете 1,5-литров съд за пудинг с олио и покрийте основата с кръг пергамент за печене.

Разбъркайте ябълката, смлените бадеми, бакпулвера, брашното, галетата, захарта и яйцата в купата със сушени плодове с помощта на дървена лъжица. Изсипете сместа в подготвения съд. Покрийте съда с хартия за печене, последван от двоен слой фолио, след което го закрепете около ръба с кухненска връв. Завържете примка, за да направите дръжка. Внимателно спуснете легена върху обърнатата нагоре чинийка в съда с кипяща вода и покрийте с капак. Гответе 6 часа, като доливате с вряла вода от чайника, ако е необходимо, за да сте сигурни, че водата не извира под половината линия.

След като пудингът е готов, се изважда от съда и се оставя да изстине напълно. След като го извадите го поднесете с бренди.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама