Дюлята е един изключително интересен есенен плод, популярен основно за направата на сладка, компоти и конфитюри и по-малко в основни ястия. Препоръчвамe ястието на хора, които търсят нови, нетрадиционни вкусове, които обичат комбинация сладко солено, месо с плодове и ярки аромати.
Необходими продукти:
1 кг телешко месо за готвене
3 броя дюли
4 броя сини сливи
500 г малки лукчета
4 бр. картофа
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. сух джинджифил
сол и черен пипер
3 дафинови листа
2 ч.л. захар
1/2 ч.л. индийско орехче
150 мл консерва домати на кубчета
1/2 ч.л. червен пипер
70 мл зехтин
1 ч.ч. качествено червено вино
Начин на приготвяне:
Почистете месото, нарежете го на кубчета. Поставете го в тенджера под налягане. Поръсете със сол и черен пипер, полейте със струя зехтин, налейте вода, колкото да го покрие и сварете месото за час.
През това време почистете и нарежете зеленчуците на кубчета - картофи, сини сливи, дюли (без да ги белите). Лукчетата пуснете за минута във вряща вода, извадете ги и ги обелете. Люспата ще се отдели много лесно. Разпределете всички зеленчуци в глинен гювеч. Поръсете с всички подправки, добавете късовете сварено телешко месо, сипете доматите на кубчета, полейте със зехтина и за финал излейте половината от останалия бульон в тенджерата под налягане, от вареното телешко месо. Разбъркайте внимателно. Затворете капака и печете на 200 градуса 1 час, след това намалете на 150 градуса и печете още 1 час, като последния половин час можете да отстраните капака, за да се изпари течността и да остане на мазнинка.
Поднесете топло с чаша червено вино и мек хляб.
Източник: vkusnoteka.bg