Необходими продукти:
3 цели пилешки бутчета или други части на пилето с кости
1 голяма глава лук, разрязана на 4
100 гр корен целина, нарязан на едри парченца
1 голям морков, нарязан на 4
350 гр ориз (2 ч.ч. чаши с вместимост от 250 мл)
3 с.л. олио и 2 с.л. масло
10 зърна пипер микс
сол на вкус
1/3 връзка магданоз
ТРИКОВЕ И ГРЕШКИ ПРИ ПРИГОТВЯНЕ НА КИСЕЛО ЗЕЛЕ
Начин на приготвяне:
Пилето се почиства добре, слага се в голяма тенджера и се залива с вода, която, когато заври, се изхвърля и се налива нова. Ако готвите домашно пиле, това не е нужно да се прави. Водата трябва да е повече, за да е достатъчна за заливането на ориза. Когато заври, добавете лука, целината, моркова, дръжките на магданоза и зърната пипер. Намалете степента на котлона и варете под капак, до пълно омекване на месото, като на половината време добавете солта. Готовото месо извадете в чиния и обезкостете.
Оризът се измива добре в ситен гевгир тип цедка и се отцежда. В малка тенджера загрейте олиото и маслото. Добавете ориза, като го запържите, докато зрънцата му станат почти прозрачни. Именно това помага след сготвяне да не се разкашкат. Готовият ориз прехвърлете в голяма и дълбока тава, след което добавете пилешкото месо. Разбъркайте и залейте с прецедения бульон, в съотношение 1 ч.ч. ориз с 3 и ½ ч.ч. бульон. Сложете тавата в загрятата на 190 градуса фурна и печете, докато течността се абсорбира напълно. Поръсете със ситно нарязан магданоз.
Добър апетит!