Много леко и ароматно ястие с патладжани, което върви идеално с охладено бяло вино.
Необходими продукти:
3 бр патладжан
черен пипер
сол
100 мл зехтин
400 мл доматен сос
30 мл зехтин
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. сух босилек
черен пипер
сол
250 г сирене Рикота
3 яйца
50 г кашкавал
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
1/4 ч.л. индийско орехче
шепа листенца прясна мащерка
черен пипер
сол
30 мл кашкавал за запичане
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и обелете патладжаните на ивици. Разрежете ги през средата и след това на половинки парченца, 2 мм широки. Поставете ги върху тава, покрита с хартия за печене, поръсете с черен пипер, сол и струя зехтин и печете до омекване. Извадете ги в чиния. По същия начин изпечете и останалите парчета патладжани.
Намалете фурната на 200 градуса.
В купа разбийте яйцата, заедно със сиренето Рикота. Добавете подправките и ситно нарязани пресен лук и чесън. Настържете кашкавала и разбъркайте добре.
Загрейте тиган и сложете в него доматения сос със зехтина. Добавете стиснатия чесън, черния пипер, солта и останалите подправки. Кипнете соса и го оставете леко да се редуцира около5 минути.
Пригответе касерол. На дъното подредете ред патладжани. Отгоре разпределете 1/3 от доматения сос. След това ред яйчена смес с Рикота. Отново ред патладжани, доматен сос и яйчена смес. Отново ред патладжани и завършете с яйчената смес. Настържете малко кашкавал и запечете ястието около 30 минути до готовност. Трябва да добие приятно, златиста коричка.
Източник: vkusnoteka.bg